CONTESTAŢIA LA EXECUTARE SILITĂ ÎN NOUL COD DE PROCEDURA CIVILĂ. TERMENUL DE APEL

Legiuitorul român are meritul de a surprinde mereu justiţiabilii, dar şi instanţele de judecată, care nu sunt lăsaţi să vegeteze mental în momentul în care aceştia intră în contact cu instituţii juridice. Astfel dacă cineva va avea curiozitatea de a lectura prevederile art. 650 alin. 3 şi art. 717 alin. 1 din Noul Cod de procedură civilă, va observa faptul că în cadrul aceleaşi instituţii juridice, respectiv, contestaţia la executare, legiuitorul instituie în aparenţă două termene de exercitare a căii de atac împotriva hotărârii pronunţate de instanţa de fond, respectiv 10 zile sau 30 de zile.
Instituţia juridică a contestaţiei la executare este cuprinsă în Cartea a V – a. Despre executare silită, din NCPC, art. 711 – 719. Conform prevederilor art. 711 NCPC 1) Împotriva executării silite, a încheierilor date de executorul judecătoresc, precum şi împotriva oricărui act de executare se poate face contestaţie de către cei interesaţi sau vătămaţi prin executare. De asemenea, se poate face contestaţie la executare şi în cazul în care executorul judecătoresc refuză să efectueze o executare silită sau să îndeplinească un act de executare silită în condiţiile legii. (2) Dacă nu s-a utilizat procedura prevăzută la art. 443, se poate face contestaţie şi în cazul în care sunt necesare lămuriri cu privire la înţelesul, întinderea sau aplicarea titlului executoriu. (3) De asemenea, după începerea executării silite, cei interesaţi sau vătămaţi pot cere, pe calea contestaţiei la executare, şi anularea încheierii prin care s-a admis cererea de încuviinţare a executării silite, dacă a fost dată fără îndeplinirea condiţiilor legale. (4) Împărţirea bunurilor proprietate comună pe cote-părţi sau în devălmăşie poate fi hotărâtă, la cererea părţii interesate, şi în cadrul judecării contestaţiei la executare.
Contestaţia la executare este soluţionată de instanţa de executare, instanţă care este definită în cuprinsul art. 650 alin. 1 din NCPC ca fiind judecătoria în circumscripţia căreia se află biroul executorului judecătoresc care face executarea, cu excepţia altor situaţii prevăzute în mod expres de lege. Noutatea introdusă de NCPC este aceea a căii de atac care poate fi utilizată pentru atacarea hotărârii de fond a instanţei de executare, respectiv legiuitorul stabileşte faptul că această hotărâre este executorie şi poate fi atacată numai cu apel, şi nu cu recurs cum era în reglementarea anterioară datei de 15.02.2013.
Chestiunea problematică intervine însă la termenul în care trebuie exercitată calea de atac a apelului în cazul unei contestaţii la executare. Astfel, art. 650 alin. 2 (Instanţa de executare soluţionează cererile de încuviinţare a executării silite, contestaţiile la executare, precum şi orice alte incidente apărute în cursul executării silite, cu excepţia celor date de lege în competenţa altor instanţe sau organe) şi alin. 3 (Hotărârile pronunţate de instanţa de executare sunt executorii şi pot fi atacate numai cu apel, în termen de 10 zile de la comunicare, dacă prin lege nu se dispune altfel) din NCPC stabilesc fără vreun dubiu faptul că termenul de apel este de 10 zile de la data comunicării hotârârii, dacă prin lege nu se dispune altfel. Pe de altă parte, art. 717 alin. 1 din acelaşi Cod de procedură civilă stabileşte de data asta lacunar faptul că 1) Hotărârea pronunţată cu privire la contestaţie poate fi atacată numai cu apel, cu excepţia hotărârilor pronunţate în temeiul art. 711 alin. (4) şi art. 714 alin. (4) care pot fi atacate în condiţiile dreptului comun.
Exprimarea lacunară a textului art. 717 alin. NCPC a determinat ca o parte a instanţelor de executare să stabilească că termenul de exercitare a apelului împotriva hotărârilor pronunţate în primă instanţă să fie termenul de 30 de zile de la comunicarea hotărârii, termenul general de apel prevăzut de art. 468 alin. 1 NCPC (Termenul de apel este de 30 de zile de la comunicarea hotărârii, dacă legea nu dispune altfel.). Ori, această jurisprudenţă este eronată în condiţiile în care chiar art. 468 alin. 1 NCPC, stabileşte că termenul de 30 de zile de apel este termenul general, care nu se aplică în situaţiile în care legea (în speţă art. 650 alin. 3 NCPC) stabileşte expres un alt termen de exercitare a căii de atac a apelului (10 zile de la comunicarea hotărârii), norma specială de procedură derogând întotdeauna de la aplicarea normei generale de procedură.
Aceeaşi concluzie este întărită şi de principiul soluţionării cu precădere şi de urgenţă a cauzelor care au ca obiect contestaţie la executare, principiu aplicabil pe întreaga perioadă a procesului civil, atât în judecata în primă instanţă, cât şi în cadrul judecării căii de atac.  

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Plata impozitului auto în cazul schimbării domiciliului fiscal

Radierea din evidența fiscală a mijloacelor de transport cu ITP expirat

Debitor decedat. Dovedirea titularului dreptului de proprietate în scopul impozitării