Achitarea amenzilor contravenţionale aplicate persoanelor fizice în lumina prevederilor OG. nr.2/2001

Din interpretarea art. 8 alin. 3, art. 39 alin. 2 lit. a din OG. nr.2/2001 coroborat cu art. 169 alin. 1 Cod de procedură fiscală, rezultă indubitabil faptul că sumele datorate de persoanele fizice cu titlu de amenzi contravenţionale se fac venit la bugetul local al unităţii administrativ-teritoriale în care îşi au domiciliul, dacă plata acestor amenzi se efectuează după data începerii procedurii de executare silită de către organul de executare silită competent teritorial. Prin urmare plata acestor debite trebuie să se realizeze la bugetul local al unităţii administrativ-teritoriale în care contravenieţii persoane fizice îşi au domiciliul, doar dacă plata se efectuează după data emiterii somaţiei de executare silită, conform art. 145 Cod de procedură fiscală coroborat cu art. 169 alin. 1 Cod de procedură fiscală (Suma realizată în cursul procedurii de executare silită reprezintă totalitatea sumelor încasate după comunicarea somaţiei prin orice modalitate prevăzută de prezentul cod). Potrivit prevederilor art. 8 alin. 3 şi art. 39 alin. 2 din OG. nr.2/2001, “Sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor juridice în conformitate cu legislaţia în vigoare se fac venit integral la bugetul de stat, cu excepţia celor aplicate, potrivit legii, de autorităţile administraţiei publice locale şi amenzilor privind circulaţia pe drumurile publice, care se fac venit integral la bugetele locale……… ……….În vederea executării amenzii, organele prevăzute la alin. (1) vor comunica din oficiu procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii, neatacat cu plângere în termenul legal, în termen de 30 de zile de la data expirării acestui termen, ori, după caz, dispozitivul hotărârii judecătoreşti irevocabile prin care s-a soluţionat plângerea, în termen de 30 de zile de la data la care hotărârea a devenit irevocabilă, astfel:a) pentru sumele care se fac venit integral la bugetele locale, organelor de specialitate ale unităţilor administrativ-teritoriale în a căror rază teritorială domiciliază contravenientul persoană fizică sau, după caz, îşi are domiciliul fiscal contravenientul persoană juridică. “
Pe de altă parte, art. 28 alin. 2 din OG. nr.2/2001, prevede posibilitatea achitării amenzilor contravenţionale aplicate persoanelor fizice, la Casa de Economii şi Consemnaţiuni- C.E.C- S.A sau la caseriile autorităţilor administraţiei publice ori ale altor instituţii publice abilitate să administreze venituri bugetelor locale, indiferent de localitatea pe a cărei rază acestea funcţionează, de cetăţenia, domiciliul sau de reşedinţa contravenientului ori de locul săvârşirii contravenţiei, precum şi la ghişeul unic din punctele de trecere ale frontierei de stat a României. Prin urmare amenzile achitate în condiţiile art. 28 alin. 2 din OG. nr. 2/2001 constituie venit integral al bugetului local unde acestea au fost achitate anterior demarării procedurii de executare silită, în condiţiile prevederilor art. 39 din OG. nr. 2/2001 şi art. 145 Cod de procedură fiscală.
Dacă legiuitorul şi-ar fi dorit ca sumele achitate cu titlu de amenzi contravenţionale, indiferent dacă plata acestora se efectuează în termenul de 48 de ore de la aplicarea sancţiunii (art. 28 alin. 2 OG. nr.2/2001) sau ulterior demarării procedurii de executare silită prin emiterea şi comunicarea somaţiei (art. 145 şi art. 169 din OG. nr.92/2003 privind Codul de procedură fiscală), să se facă venit exclusiv la bugetul local al unităţii administrativ-teritoriale unde contravenientul îşi are domiciliul fiscal, considerăm că ar fi stabilit legislativ în mod expres acest aspect.
În realitate legiuitorul prin dispoziţiile art. 28 alin. 2 din OG. nr. 2/2001 a stabilit faptul că plata amenzilor contravenţionale aplicate persoanelor fizice, se poate efectua la caseriile autorităţilor administraţiei publice, indiferent de localitatea pe a cărei rază acestea funcţionează, de cetăţenia, domiciliul sau de reşedinţa contravenientului ori de locul săvârşirii contravenţiei, precum şi la ghişeul unic din punctele de trecere ale frontierei de stat a României.
Prin urmare se face o clară delimitare între etapa de achitare a unei amenzi contravenţionale anterior demarării procedurii de executare silită a debitului în condiţiile art. 39 alin. 2 din OG. 2/2001 şi art. 145, art. 169 alin. 1 din OG. nr.92/2003 privind Codul de procedură fiscală când debitul se face venit la bugetul local al unităţii administrativ-teritoriale unde contravenientul achită amenda şi respectiv etapa de achitare a unei amenzi contravenţionale ulterior demarării procedurii de executare silită a debitului în condiţiile art. 39 alin. 2 din OG. 2/2001 şi art. 145, art. 169 alin. 1 din OG. nr.92/2003 privind Codul de procedură fiscală când debitul se face venit la bugetul local al unităţii administrativ-teritoriale unde contravenientul are domiciliul fiscal. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Plata impozitului auto în cazul schimbării domiciliului fiscal

Radierea din evidența fiscală a mijloacelor de transport cu ITP expirat

Debitor decedat. Dovedirea titularului dreptului de proprietate în scopul impozitării