Insolvabilitatea fiscală a debitorilor (Legea 207/2015)

Potrivit prevederilor art. 265 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală este insolvabil debitorul ale cărui venituri şi/sau bunuri urmăribile au o valoare mai mică decât obligaţiile fiscale de plată sau care nu are venituri ori bunuri urmăribile.

În această situație organul fiscal comunică debitorului prin remitere directă, prin poștă cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire sau prin publicitate, conform procedurii generale de comunicare a actelor administrativ-fiscale (art. 47 Cod procedură fiscală) procesul-verbal de insolvabilitate.

Comunicarea către debitor a procesul-verbal de insolvabilitate este un moment extrem de important deoarece de la data comunicării se întrerupe termenul de prescripție a dreptului de a cerere executarea silită a creanțelor fiscale, conform dispozițiilor art. 217 alin. 1 lit. d) din Codul de procedură fiscală (Termenul de prescripție prevăzut la art. 215 se întrerupe: d) la data comunicării procesului-verbal de insolvabilitate) și tot de la această dată conform prevederilor art. 183 alin. 3 coroborat cu art. 174 alin. 4 lit. b) din Codul de procedură fiscală  pentru obligaţiile fiscale datorate de către debitorul declarat insolvabil care nu are venituri şi bunuri urmăribile nu se mai calculează majorări de întârziere.

Procesul-verbal de insolvabilitate este un model tipizat (2016 ITL 075) stabilit prin Ordinul M.D.R.A.P. nr. 2.594/2016 privind aprobarea unor formulare tipizate pentru activitatea de stabilire a impozitelor și taxelor locale desfășurată de către organele fiscale locale (http://www.dpfbl.mdrap.ro/tipizate_itl.html).

Sunt considerați debitori care nu au venituri sau bunuri urmăribile şi următoarele categorii:a) debitorii ce deţin în proprietate bunuri a căror valorificare acoperă cel mult cheltuielile estimate de executare silită; b) debitorii care deţin în proprietate bunuri a căror valoare se încadrează în limita pragului prevăzut la art. 238 alin. (7) lit. b) din Legea nr. 207/2015, respectiv valoarea acestora este mai mică de 1% în cazul în care valoarea obligaţiilor de plată este peste 500.000 lei.

 În cazul debitorului persoană fizică starea este insolvabilitate poate fi reținută chiar dacă acesta deține în proprietate bunuri mobile sau imobile, care însă nu pot fi supuse procedurii de executare silită,  fiind necesare vieții și muncii debitorului, precum și familiei sale, sau obțin venituri insesizabile :

a) bunurile mobile de orice fel care servesc la continuarea studiilor și la formarea profesională, precum și cele strict necesare exercitării profesiei sau a altei ocupații cu caracter permanent, inclusiv cele necesare desfășurării activității agricole, cum sunt uneltele, semințele, îngrășămintele, furajele și animalele de producție și de lucru;

b) bunurile strict necesare uzului personal sau casnic al debitorului și familiei sale, precum și obiectele de cult religios, dacă nu sunt mai multe de același fel;

c) alimentele necesare debitorului și familiei sale pe timp de două luni, iar dacă debitorul se ocupă exclusiv cu agricultura, alimentele strict necesare până la noua recoltă;

d) combustibilul necesar debitorului și familiei sale pentru încălzit și pentru prepararea hranei, socotit pentru 3 luni de iarnă;

e) obiectele necesare persoanelor cu handicap sau destinate îngrijirii persoanelor bolnave;

f) spațiul minim locuit de debitor și familia sa, stabilit în conformitate cu normele legale în vigoare;

g) sumele reprezentând credite nerambursabile ori finanţări primite de la instituţii sau organizaţii naţionale ori internaţionale pentru derularea unor programe ori proiecte nu sunt supuse executării silite prin poprire, în cazul în care împotriva beneficiarului acestora a fost pornită procedura executării silite;

h) ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensația acordată salariaților în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziții legale, precum și sumele cuvenite șomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite;

Pentru obligațiile fiscale ale debitorilor declarați în stare de insolvabilitate care nu au venituri sau bunuri urmăribile, conducătorul organului de executare silită dispune scoaterea creanței din evidența curentă și trecerea ei într-o evidență separată pe baza procesului-verbal de insolvabilitate.

 Procesul-verbal de transfer într-o evidență separată este un model tipizat (2016 ITL 071) stabilit prin Ordinul M.D.R.A.P. nr. 2.594/2016 privind aprobarea unor formulare tipizate pentru activitatea de stabilire a impozitelor și taxelor locale desfășurată de către organele fiscale locale (http://www.dpfbl.mdrap.ro/tipizate_itl.html).

În cazul debitorilor declarați insolvabili executarea silită se întrerupe.  Totuși organul fiscal are obligația ca cel puțin o dată pe an să efectueze o investigație asupra stării acestor contribuabili, care nu constituie acte de executare silită, iar în cazurile în care se constată că debitorii au dobândit venituri sau bunuri urmăribile, organele de executare silită iau măsurile necesare de trecere din evidența separată în evidența curentă și de executare silită. Trecerea creanțelor din evidența separată în evidența curentă la determina de la data transferului reluarea calculului majorărilor de întârziere aferente creanței principale.

Dacă la sfârșitul perioadei de prescripție de 5 ani de zile începută de la data comunicării procesului verbal de insolvabilitate se constată că debitorul nu a dobândit bunuri sau venituri urmăribile, organele de executare silită procedează la anularea obligațiilor fiscale.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Plata impozitului auto în cazul schimbării domiciliului fiscal

De ce nu se datorează impozit pentru mijloacele de transport cu numere roșii achiziționate din străinătate

Prescripția dreptului de a stabili obligații fiscale și de a cere executarea silită a creanțelor fiscale 2017-2023