Capcanele insolvabilității fiscale (art. 265 Cod procedură fiscală)
Este insolvabil debitorul ale cărui venituri şi/sau bunuri urmăribile au o valoare mai mică decât obligaţiile fiscale de plată sau care nu are venituri ori bunuri urmăribile. În acest sens, organul fiscal comunică debitorului procesul-verbal de insolvabilitate (model ITL 075).
Anterior întocmirii procesul-verbal de insolvabilitate trebuiau întreprinse următoarele operațiuni:
- a fost verificată situaţia patrimonială a debitorului persoană juridică sub aspectul cuantificării valorii însumate a bunurilor şi veniturilor deţinute, prin solicitarea şi consultarea datelor înscrise în situaţiile financiar-contabile anuale şi/sau semestriale, precum şi din ultima balanţă contabilă încheiată de societatea debitoare;
-a fost verificată situaţia bunurilor de orice fel care se află în proprietatea debitorului persoană fizică/juridică, precum şi valoarea acestora prin solicitări de informaţii de la Compartimente de specialitate ale autorităţilor publice locale, Biroul de Carte Funciară, Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare, Registrul Auto Român, Registrul Naval Român, PATRIMVEN;
- au fost efectuate cercetări şi constatări la domiciliul persoanei fizice cu privire la situaţia materială a acesteia, precum şi la alte unităţi sau persoane fizice unde aceasta şi-a desfăşurat activitatea profesională ori lucrativă remunerată, în alte locuri despre care s-au cules informaţii în legătură cu existenţa bunurilor debitorului persoană fizică;
-au fost solicitate informaţii de la organele ori persoanele abilitate, cu privire la moştenitorii care au acceptat succesiunea debitorului decedat sau declarat dispărut ori decedat;
-au fost solicitate informaţii de la societăţile bancare cu privire la existenţa unor conturi de disponibilităţi băneşti deţinute de debitor inclusiv în situaţia în care debitorul este declarat dispărut ori decedat.
Comunicarea procesului-verbal de insolvabilitate se realizează cu respectarea prevederilor art. 47 din Codul de procedură fiscală, iar momentul comunicării determină întreruperea termenului de prescripție a dreptului de a cere executarea silită (art. 217 alin. 1 lit. d) Cod procedură fiscală).
Art. 265 alin. 1¹ Cod procedură fiscală stabilește că se consideră debitori care nu au venituri sau bunuri urmăribile şi următoarele categorii:
a) debitorii ce deţin în proprietate bunuri a căror valorificare acoperă cel mult cheltuielile estimate de executare silită;
b) debitorii care deţin în proprietate bunuri a căror valoare este mai mică de 2% din cuantumul obligaţiilor fiscale restante.
Pentru obligaţiile fiscale ale debitorilor declaraţi în stare de insolvabilitate care nu au venituri sau bunuri urmăribile, conducătorul organului de executare silită dispune scoaterea creanţei din evidenţa curentă şi trecerea ei într-o evidenţă separată pe baza procesului-verbal de insolvabilitate (model ITL 071), iar executarea silită se întrerupe.
Organul fiscal are obligaţia ca cel puţin o dată pe an să efectueze o investigaţie asupra stării acestor contribuabili, care nu constituie acte de executare silită. Textul de lege menționează că investigația se realizează cel puțin o dată pe an și nu doar o dată pe an, de unde concluzia că această verificare ar fi bine să fie efectuată, pentru o administrare eficientă a acestor creanțe, de cel puțin 2 ori pe an.
În cazurile în care se constată că debitorii au dobândit venituri sau bunuri urmăribile, organele de executare silită iau măsurile necesare de trecere din evidenţa separată în evidenţa curentă şi de executare silită. În cazul în care ulterior declarării stării de insolvabilitate debitorii înregistrează alte obligaţii fiscale restante, organul fiscal comunică un proces-verbal adiţional la procesul-verbal de insolvabilitate, în care se înscriu creanţele fiscale născute ulterior declarării stării de insolvabilitate.
Dacă la sfârşitul perioadei de prescripţie se constată că debitorul nu a dobândit bunuri sau venituri urmăribile, organele de executare silită procedează la anularea obligaţiilor fiscale. (model ITL 074)
Buna ziua! Procesul verbal de transfer din evidenta separat in evidenta curenta trebuie comunicat si debitorului? Multumesc!
RăspundețiȘtergereBuna ziua. Procesul-verbal de transfer nu se comunica debitorului. Se comunica doar pv de constatare a starii de insolvabilitate.
Ștergere