Scurtă discuție cu privire la termenul de 15 zile calendaristice prevăzut de Legea nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale


Prin Legea nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale, publicată în Monitorul Oficial nr. 647/25.07.2018, și intrată în vigoare la data de 24 august 2018, s-au reglementat măsuri pentru facilitatea achitării amenzilor contravenționale. 

În expunerea de motive de la baza adoptării actului normativ (www.cdep.ro/proiecte/2015/500/50/4/em682.pdf) legiuitorul stabilește faptul că Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, prevede că plata a jumătate din minimul amenzii se poate realiza în termen de 48 de ore de la data încheierii sau comunicării procesului-verbal, numai dacă această posibilitate este prevăzută expres în actul normativ de stabilire a contravențiilor. Termenul de 48 de ore poate fi considerat nerezonabil pentru asigurarea conformării cetățeanului, pus în situația de a identifica rapid anumite sume de bani.Întrucât termenul de 48 de ore poate fi insuficient pentru a identifica rapid anumite sume de bani, se propune o intervenție asupra condițiilor în care se achită jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ de sancționare. Ca urmare, se instituie o regulă generală (nu doar pentru situațiile în care prin legi speciale se prevede această posibilitate) de plată a jumătate din minimul amenzii în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal. Excepții de la această regulă vor putea fi stabilite prin legi speciale numai dacă termenele de plată  vor fi mai mari de 15 zile. 

Pornind de la această expunere de motive, în cuprinsul art. 22 alin. 2 din Legea nr. 203/2018 a fost inserată următoarea normă juridică cu caracter imperativ, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, contravenientul poate achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege și în acele situații în care actul normativ de stabilire a contravențiilor nu prevedea expres această posibilitate

Având în vedere principiile interpretării unui act normativ stabilite de art. 9 alin. 1 Cod civil (Cel care a adoptat norma civilă este competent să facă și interpretarea ei oficială), de Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative și de art. 13 alin. 1 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală ((1) Interpretarea reglementărilor fiscale trebuie să respecte voința legiuitorului așa cum este exprimată în lege.(2) În cazul în care voința legiuitorului nu reiese clar din textul legii, la stabilirea voinței legiuitorului se ține seama de scopul emiterii actului normativ astfel cum acesta reiese din documentele publice ce însoțesc actul normativ în procesul de elaborare, dezbatere și aprobare.(3) Prevederile legislației fiscale se interpretează unele prin altele, dând fiecăreia înțelesul ce rezultă din ansamblul legii.(4) Prevederile legislației fiscale susceptibile de mai multe înțelesuri se interpretează în sensul în care corespund cel mai bine obiectului și scopului legii.(5) Prevederile legislației fiscale se interpretează în sensul în care pot produce efecte, iar nu în acela în care nu ar putea produce niciunul.(6) Dacă după aplicarea regulilor de interpretare prevăzute la alin. (1) - (5), prevederile legislației fiscale rămân neclare, acestea se interpretează în favoarea contribuabilului/plătitorului.)

În cazul oricărui proces-verbal de constatare a contravenției emis după data de 24 august 2018 în temeiul oricărui act normativ de stabilire a contravențiilor, indiferent dacă în cuprinsul acelui act normativ se prevede sau nu posibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzii, contravenientul are dreptul de a achita în termenul de 15 zile de la  data înmânării sau comunicării procesului-verbal jumătate din minimul amenzii.

De exemplu, chiar dacă în cuprinsul Legii nr. 185/2013 privind amplasarea și autorizarea mijloacelor de publicitate sau a Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, nu se prevede expres  posibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzii, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 203/2018, contravenienții pot achita și în cazul sancțiunilor contravenționale stabilite în baza acestor acte normative  jumătate din minimul amenzii termenul de 15 zile calendaristice de la  data înmânării sau comunicării procesului-verbal.

Orice altă interpretare de către organele constatatoare sau de către organele fiscale locale a prevederilor art. 22 alin. 2 din Legea nr. 203/2018 este contrară principiilor generale de interpretare a actelor normative emise în România.

Termenul de 15 zile calendaristice se calculează conform prevederilor art. 181 din Codul de procedură civilă, respectiv nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua când acesta se împlinește, iar dacă ultima zi a termenului cade într-o zi nelucrătoare, termenul se prelungește până în prima zi lucrătoare care urmează.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Plata impozitului auto în cazul schimbării domiciliului fiscal

Prescripția dreptului de a stabili obligații fiscale și de a cere executarea silită a creanțelor fiscale 2017-2023

De ce nu se datorează impozit pentru mijloacele de transport cu numere roșii achiziționate din străinătate