MOMENTUL DE LA CARE ÎNCEPE SĂ CURGĂ TERMENUL PREVĂZUT DE ART. 141 ALIN. 7 DIN OG. NR. 92/2003

Conform dispoziţiilor art. 141 alin. 7 din Codul de procedură fiscală  Netransmiterea titlurilor executorii provenite în urma sancţionării contravenţionale, în termen de 90 de zile de la emiterea de către organele competente, conduce la anularea acestora. Conducătorul organului emitent al titlului executoriu are obligaţia emiterii deciziei de imputare a contravalorii contravenţiei personalului care se face vinovat de întârziere. Termenul de 90 de zile se prelungeşte cu perioada scursă în procedura de contestare a proceselor-verbale de constatare a contravenţiei.
Un proces verbal de contravenţie  dobândeşte calitatea juridică de titlu executoriu potrivit prevederilor exprese ale art. 37 din OG.. nr. 2/2001, Procesul-verbal neatacat în termenul prevăzut la art. 31, precum şi hotărârea judecătorească irevocabilă prin care s-a soluţionat plângerea constituie titlu executoriu, fără vreo alta formalitate. Potrivit art. 31 alin. 1 din O.G. nr. 2/2001, împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia.
Prin urmare termenul de 90 de zile nu începe să curgă  de la data întocmirii procesului verbal de constatare a contravenţiei, moment la care procesul verbal de contravenţie nu are calitatea de titlu executoriu, ci doar după expirarea termenului de contestare în baza OG. nr. 2/2001 de 15 zile de la comunicare.
 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Plata impozitului auto în cazul schimbării domiciliului fiscal

De ce nu se datorează impozit pentru mijloacele de transport cu numere roșii achiziționate din străinătate

Prescripția dreptului de a stabili obligații fiscale și de a cere executarea silită a creanțelor fiscale 2017-2023