UNDE SE ÎNREGISTREAZĂ O PLÂNGERE CONTRAVENŢIONALĂ?

Textul art. 32 alin. 1 din OG. nr. 2/2001 care prevedea faptul că "(1) Plângerea însoţitã de copia de pe procesul-verbal de constatare a contravenţiei se depune la organul din care face parte agentul constatator, acesta fiind obligat sa o primeascã şi sa inmaneze depunatorului o dovada în acest sens.", a fost abrogat implicit la data de 23.01.2007, prin declararea sa ca neconstituţională de către Curtea Constituţională prin Decizia nr. 953/19.12.2006, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 53/23.01.2007. Curtea Constituţională a stabilit faptul că deşi art. 32 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001  instituie norme de procedura privind soluţionarea plângerii formulate impotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei şi ca aceasta modalitate de reglementare reprezintã, potrivit art. 126 alin. (2) din Constituţie privind competenta şi procedura în fata instanţelor judecãtoreşti, opţiunea exclusiva a legiuitorului, care, în alegerea soluţiilor sale legislative, trebuie sa ţinã seama de prevederile constituţionale, neputându-le eluda în exercitarea competentei sale în materie de procedura. În caz contrar, se incalca prevederile art. 1 alin. (5) din Constituţie, potrivit cãrora, "În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie".
În aceste condiţii, procedura de contestare a unui proces verbal de contravenţie în lumina OG. nr. 2/2001 şi a Deciziei nr. 953/19.12.2006 a Curţii Constituţionale trebuie să respecte procedura de drept comun, în sensul că plângerea contravenţională trebuie înregistrată de către contravenient în termen de 15 zile de la comunicare la instanţa judecătorească de la locul săvârşirii contravenţiei, şi nu la organul din care face parte agentul constatator. Organul din care face parte agentul constator nu are competenţa legală conform prevederilor OG. nr. 2/2001 de a dispune anularea unui proces verbal de contravenţie, acest aspect fiind apanajul exclusiv al instanţelor de judecată.  
Înregistrarea plângerii contravenţionale la organul emitent al procesului verbal nu întrerupe curgea termenului de decădere de 15 zile pentru contestarea procesului verbal şi nu are valoarea unei contestaţii administrative în lumina prevederilor art. 205 şi urm. din Codul de procedură fiscală.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Plata impozitului auto în cazul schimbării domiciliului fiscal

De ce nu se datorează impozit pentru mijloacele de transport cu numere roșii achiziționate din străinătate

Prescripția dreptului de a stabili obligații fiscale și de a cere executarea silită a creanțelor fiscale 2017-2023