AJUTORUL DE STAT SUB FORMA FACILITĂŢII FISCALE PENTRU PARCURILE INDUSTRIALE
Potrivit prevederilor art.1 şi art. 250 alin. 1 pct. 9 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, “ (1) Prezentul cod stabileşte cadrul legal pentru impozitele şi taxele prevãzute la art. 2, care constituie venituri la bugetul de stat şi bugetele locale, precizeazã contribuabilii care trebuie sã plãteascã aceste impozite şi taxe, precum şi modul de calcul şi de platã al acestora. Prezentul cod cuprinde procedura de modificare a acestor impozite şi taxe. De asemenea, autorizeazã Ministerul Finanţelor Publice sã elaboreze norme metodologice, instrucţiuni şi ordine în aplicarea prezentului cod şi a convenţiilor de evitare a dublei impuneri.(2) Cadrul legal de administrare a impozitelor şi taxelor reglementate de prezentul cod este stabilit prin legislaţia privind procedurile fiscale.(3) În materie fiscalã, dispoziţiile prezentului cod prevaleazã asupra oricãror prevederi din alte acte normative, în caz de conflict între acestea aplicându-se dispoziţiile Codului fiscal.(4) Dacã orice prevedere a prezentului cod contravine unei prevederi a unui tratat la care România este parte, se aplicã prevederea acelui tratat.
(5) Orice mãsurã de naturã fiscalã care constituie ajutor de stat se acordã potrivit dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 117/2006 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 137/2007 “, iar clădirile pentru care nu se datorează impozit, prin efectul legii, sunt clãdirile din parcurile industriale, ştiinţifice şi tehnologice, potrivit legii.
(5) Orice mãsurã de naturã fiscalã care constituie ajutor de stat se acordã potrivit dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 117/2006 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 137/2007 “, iar clădirile pentru care nu se datorează impozit, prin efectul legii, sunt clãdirile din parcurile industriale, ştiinţifice şi tehnologice, potrivit legii.
Dispoziţiile din Codul Fiscal referitoare la incidenţa facilităţii fiscale ope legis menţionată de textul art. 250 alin. 1 pct. 9 au prioritate de aplicare în concurs cu alte norme legale, cu excepţia celor comunitare, deoarece în acord cu angajamentele asumate de legiuitorul român prin Tratatatul de aderare la Uniunea Europeană, aliniatul 4 al articolului 1 din Legea 571/2003 derogă de la regula instituită în aliniatul 3, în sensul că dreptul comunitar are prioritate de aplicare întotdeauna în concurs cu o normă internă. În plus, art. 148 din Constituţia României prevede în mod expres faptul că urmare a aderãrii, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementãri comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.
Pornind de la acest fundament, se poate observa faptul că prin însuşi textul art. 250 alin. 1 pct. 9, teza finală, care este o normă juridică de trimitere, se face raportarea la legislaţia în domeniu care trebuie aplicată în situaţia scutirii de la plata impozitului pentru clădirile situate în parcurile industriale. Astfel, la nivel european Comisia Europeană a elaborat Regulamentul European CE 1628/2006 de aplicare a articolelor 87 şi 88 din Tratatul CEE ajutoarelor naţionale pentru investiţii regionale, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 302/29, act normativ comunitar care în art. 1, 2, art. 5 alin. 1 şi art. 9 stabileşte cu caracter obligatoriu pentru statele membre, până în anul 2013, cadrul general ce trebuie respectat de către acestea în materia ajutoarelor de stat. Începând cu data de 01.01.2007 Regulamentul a devenit obligatoriu şi pentru România. În vederea implementării şi respectării normativelor comunitare au fost adoptate pe plan naţional o serie de acte normative printre care cu incidenţă în speţă sunt Ordonanţa de urgenţă nr. 117 din 21 decembrie 2006 privind procedurile nationale în domeniul ajutorului de stat, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 137/2007, şi Ordinul MAI nr. 296 din 18 septembrie 2007 privind aprobarea schemei de ajutor de stat regional acordat pentru investitiile realizate in parcurile industriale, publicat în Monitorul Oficial nr. 683/08.10.2007, şi intrat în vigoare la data de 08.10.2007.
Conform dispoziţiilor art. 1, 3, 4 şi 8 din OUG. nr. 117/2006, ordonanţa de urgenţă are ca scop reglementarea procedurilor naţionale în materia ajutorului de stat, în vederea aplicării art. 87-89 din Tratatul de instituire a Comunităţii Europene şi a legislaţiei secundare adoptate în baza acestora. Ajutorul de stat nou, supus obligaţiei de notificare, nu poate fi acordat decât după autorizarea acestuia de către Comisia Europeană sau după ce acesta este considerat a fi fost autorizat. Ajutorul de stat care nu este supus obligaţiei de notificare poate fi acordat numai cu respectarea condiţiilor prevăzute de reglementările în vigoare. Alocările specifice din cadrul unei scheme de ajutor de stat autorizate de Comisia Europeană, în condiţiile art. 88 din Tratatul de instituire a Comunităţii Europene, pot fi acordate dacă îndeplinesc condiţiile stabilite în schemă şi nu este necesară emiterea unui alt act prin care se stabilesc condiţii suplimentare în acest sens. Notificările privind măsurile de ajutor de stat, denumite în continuare notificări, respectiv informările privind măsurile de ajutor de stat care întră în domeniul de aplicare a exceptărilor pe categorii de la obligaţia de notificare, denumite în continuare informări, se transmit Consiliului Concurenţei, care emite un aviz privind conformitatea, corectitudinea şi îndeplinirea obligaţiilor prevăzute de legislaţia comunitară referitoare la întocmirea schemelor de ajutor de stat.
În vederea punerii în aplicare a OUG. nr. 117/2006 a fost emis Ordinul M.A.I nr. 296/2007, în care se reiterează aidoma legislaţiei comunitare menţionate mai sus, în mod expres condiţiile de acordare a ajutorului de stat, în speţă a facilităţilor fiscale de genul scutirii de la plata impozitului pentru clădirile situate în parcurile industriale. Astfel, se prevede în mod clar în art. 1, 3, 8, 16, 17 şi 18 faptul că schema de ajutor de stat regional acordat pentru investiţiile realizate în parcurile industriale, denumitã în continuare schemã, descrie facilitãţile fiscale şi condiţiile de acordare a acestora în vederea dezvoltãrii locale/regionale, prin înfiinţarea şi dezvoltarea parcurilor industriale, definite conform Ordonanţei Guvernului nr. 65/2001 privind constituirea şi funcţionarea parcurilor industriale, aprobatã cu modificãri prin Legea nr. 490/2002, cu modificãrile ulterioare.
Acordarea ajutoarelor de stat pentru investiţii în cadrul acestei scheme se va face numai cu respectarea tuturor criteriilor de eligibilitate, în conformitate cu Regulamentul Comisiei Europene nr. 1.628/2006 privind aplicarea art. 87 şi 88 din Tratatul privind constituirea Comunitãţii Europene în cazul ajutorului naţional regional pentru investiţii, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 302 din 1 noiembrie 2006, denumit în continuare Regulamentul Comisiei Europene nr. 1.628/2006.
Ajutorul de stat se acordã, în cazul schemei, întreprinderilor localizate în parcul industrial, dacã sunt îndeplinite urmãtoarele condiţii:a) beneficiarul a prezentat, înainte de demararea lucrãrilor pentru proiect, o cerere pentru ajutor în cadrul schemei; b) autoritatea responsabilã a confirmat ulterior în scris cã, sub rezerva unor verificãri detaliate, proiectul îndeplineşte condiţiile de eligibilitate stabilite în schemã, înainte de începerea lucrãrilor. Dacã lucrãrile cu investiţia încep anterior îndeplinirii condiţiilor prevãzute proiectul se va considera ca neeligibil pentru acordarea ajutorului de stat. Cererea va fi însoţitã de dovada proprietãţii terenului şi/sau a clãdirii şi de un plan de afaceri care va include şi descrierea investiţiilor, durata derulãrii proiectului de investiţii şi detalierea, pe ani, a cheltuielilor eligibile. Poate beneficia de facilitãţile acordate de furnizori în baza schemei orice operator economic care dovedeşte îndeplinirea urmãtoarelor condiţii de eligibilitate:a) are sediul şi este înregistrat pe teritoriul României; b) nu se aflã în situaţie de dificultate, definitã conform Liniilor directoare privind ajutorul de stat pentru salvarea şi restructurarea întreprinderilor aflate în dificultate, publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. C 244/02/2004; c) realizeazã o investiţie iniţialã într-un parc industrial cu titlu acordat prin ordin al ministrului internelor şi reformei administrative sau declarat printr-o hotãrâre a Guvernului; d) nu este în stare de faliment ori de lichidare, nu are afacerile administrate de un judecãtor sindic, nu are activitãţi comerciale suspendate sau nu se aflã într-o situaţie similarã cu cele menţionate mai sus, reglementate de lege; e) nu face obiectul unei proceduri legale pentru declararea acestuia într-una dintre situaţiile prevãzute la lit. d); f) nu face obiectul unui ordin exigibil de recuperare a unui ajutor de stat, indiferent de obiectivul acestuia şi de organismul furnizor al respectivului ajutor de stat.
În vederea atingerii obiectivului de dezvoltare regionalã, sunt sprijinite investiţiile iniţiale, realizate în parcul industrial, prin acordarea urmãtoarelor facilitãţi fiscale:a) scutirea de la plata impozitului pe clãdiri, prevãzutã de art. 250 alin. (1) pct. 9 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare; b) scutirea de la plata impozitului pe teren, prevãzutã de art. 257 lit. l) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Scutirile prevãzute la art. 17 lit. a) şi b) se acordã de cãtre unitãţile administrativ-teritoriale în care este amplasat parcul industrial, în limita plafoanelor de intensitate prevãzute de schemã, pentru proiectele de investiţii pe care beneficiarii intenţioneazã sã le realizeze, cu respectarea condiţiilor prevãzute în schema.
Nu se poate vorbi în speţă despre un conflict juridic între două acte normative, respectiv OG nr. 65/2001, ce reglementează organizarea parcurilor industriale, şi Legea nr. 571/2003, în condiţiile în care ambele acte amintite trebuie să se subordoneze începând cu data de 01.01.2007 legislaţiei comunitare, în speţă Regulamentului Comisiei Europene nr.1.628/2006 privind aplicarea art. 87 şi 88 din Tratatul privind constituirea Comunitãţii Europene în cazul ajutorului naţional regional pentru investiţii, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 302 din 1 noiembrie 2006, în care se stabileşte cadrul general ce trebuie respectat în domeniul ajutoarelor de stat regionale, şi implicit a facilităţilor fiscale analizate .
Comentarii
Trimiteți un comentariu