Reevaluarea imobilizărilor corporale- principii de bază
Conform prevederilor pct.109 (1) din Ordinul Ministerului Finanţelor Publice nr.1752/2005 pentru aprobarea reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, abrogat prin Ordinul 3055/2009 din 29.10.2009 pentru aprobarea reglementărilor contabile conforme cu directivele europene: "Reevaluarea imobilizărilor corporale se face la valoarea justă de la data bilanţului.Valoarea justă se determină pe baza unor evaluări efectuate, de regulă, de profesionişti calificaţi în evaluare, membri ai unui organism profesional în domeniu, recunoscut naţional şi internaţional".
În cadrul imobilizărilor corporale sunt cuprinse terenuri şi construcţii, instalaţii tehnice şi maşini, alte instalaţii, utilaje şi mobilier, avansuri şi imobilizări corporale corporale în curs de execuţie.
Potrivit pct. 123 alin. 2 şi 3 din Ordinul 3055/2009, text prevăzut şi de Ordinul 1752/2005 în pct. 110 alin. 2 şi 3 , “elementele dintr-o grupă de imobilizări corporale se reevaluează simultan pentru a se evita reevaluarea selectivă şi raportarea în situaţiile financiare anuale a unor valori care sunt o combinaţie de costuri şi valori calculate la date diferite. Dacă un activ este reevaluat, toate celelalte active din grupa din care face parte trebuie reevaluate”
Forma de prezentare a raportului de reevaluare, redactat de un expert atestat ANEVAR sau CECAR trebuie să conţină structura recomandată de aceleaşi standarde, în sensul că în acesta se regăseşte toate elementele minimale referitoare la data intrării în vigoare a reevaluării, scopul trebuie să fie cel pentru raportări financiare, metodele şi ipotezele semnificative aplicate şi nu în ultimul rând măsura în care valorile juste ale activelor au fost determinate direct prin referirea la preţurile existente în tranzacţiile pe o piaţă activă sau în tranzacţii nepărtinitoare recente sau dacă au fost estimate prin utilizarea altor tehnici de evaluare.
Reglementările contabile din data de 17 noiembrie 2005 conforme cu Directiva a IV a Comunităţii Economice Europene, subliniază faptul că entităţile pot proceda la reevaluarea imobilizărilor corporale existente la sfârşitul exerciţiului financiar, astfel încât acestea să fie prezentate în contabilitate la valoarea justă, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluări în situaţiile financiare întocmite pentru acel exerciţiu
Conform pct. 50 alin. 2 din Ordinul 5033/2009 “valoarea justă reprezintă suma la care poate fi tranzacţionat un activ sau decontată o datorie, de bunăvoie, între părţile aflate în cunoştiinţă de cauză, în cadrul unei tranzacţii în care preţul este determinat în mod obiectiv”.
Valoarea justă a elementelor de imobilizări corporale este în general valoarea lor de piaţă determinată prin evaluare. Valoarea de piaţă a unui activ reprezintă preţul care poate fi obţinut pe o piaţă activă.
Comentarii
Trimiteți un comentariu