Inserarea eronată a numelui și prenumelui contravenientului în procesul-verbal de constatare a contravenției. Incidența art. 226 alin.8 din Codul de procedură fiscală

 Potrivit art. 37 din Ordonanţa 2 din 12 iulie 2001, procesul-verbal neatacat în termenul prevăzut la art. 31 constituie titlu executoriu, fără vreo altă formalitate. Comunicarea procesului verbal şi a înştiinţării de plată se face prin poştă, cu aviz de primire, sau prin afişare la domiciliul sau la sediul contravenientului în termen de 2 luni de la data aplicării sancţiunii, sub sancţiunea prescripţiei executării sancţiunii amenzii contravenţionale (art. 14 din OG. nr. 2/2001).

În temeiul art. 39 din acelaşi act normativ, organul constatator are obligația de a trimite spre executare silită amenda contravențională către unitatea administrativ-teritorială unde contravenientul își are domiciliul.

În practică în anumite situații procesele-verbale de constatare a contravenției întocmite de organele constatatoare prezintă anumite deficiențe prin care se numără și inserarea eronată a numelui și prenumelui contravenientului în cuprinsul actului de sancționare, inserare eronată care în opinia organelor constatoare constituie o simplă eroare materială.

Problema care se pune este acea dacă organele de executare silită din cadrul unitățiilor administrativ-teritoriale au posibilitatea legală de a refuza punerea în executare silită a acestor procese-verbale de constatare a contravenției în condițiile în care acestea nu au fost contestate de către contravenienții cu plângere contravențională.

Conform prevederilor art. 226 alin. 8 din Codul de procedură fiscală În cazul în care titlurile executorii emise de alte organe decât cele prevãzute la art. 30 alin. (1) nu cuprind unul dintre urmãtoarele elemente: numele şi prenumele sau denumirea debitorului, codul numeric personal, codul unic de înregistrare, domiciliul sau sediul, cuantumul sumei datorate, temeiul legal, semnãtura organului care l-a emis şi dovada comunicãrii acestora, organul de executare va restitui de îndatã titlurile executorii organelor emitente .

Eroarea materială, de care se prevalează de regulă organele constatatoare, echivalează prin prisma prevederilor art. 17 din OG. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, cu nulitatea absolută a procesului-verbal de contravenție (Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu.). 

Inserarea eronată de către agentul constatator a unui alt nume și prenume decât numele și prenumele real al contravenientului echivalează cu lipsa acestor elemente din cuprinsul actului de sancționare.
Ori în aceste coondiții, organele de executare silită din cadrul unitățiilor administrativ-teritoriale, au obligația legală impusă în sarcina sa de legiuitor prin prevederile art. 226 alin. 8 Cod de procedură fiscală, de a asigura cenzurarea executării silite a unui titlu executoriu lovit de nulitate absolută, ce nu conține numele real al debitorului sancționat contravențional, ci un alt nume.

Nu are importanță faptul că persoana al cărei nume a fost inserat în mod eronat în actul de sancționare și care ar urma să fie executată silit are posibilitatea de a formula contestaţie la executare în contradictoriu cu organul de executare, prin care să invoce eventual nelegalitatea întocmirii procesului-verbal de contravenție, deoarece organul de executare nu poate certifica legalitatea unui act de sancţionare ce este lovit de nulitate absolută prin prisma prevederilor art. 17 din OG. nr. 2/2001, şi nu poate demara o procedură de executare silită ilegală pentru care riscă să cadă în pretenţii şi să plătească cheltuieli de judecată în cazul previzibil al admiterii contestaţiei la executare pentru o culpă în nerespectarea procedurii de întocmire a actului de sancţionare, culpă care aparţine exclusiv organului constatator.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Plata impozitului auto în cazul schimbării domiciliului fiscal

Prescripția dreptului de a stabili obligații fiscale și de a cere executarea silită a creanțelor fiscale 2017-2023

De ce nu se datorează impozit pentru mijloacele de transport cu numere roșii achiziționate din străinătate