Modalitatea de plată a amenzilor contravenționale la bugetele locale
Prin Legea nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale, publicată în Monitorul Oficial nr. 647/25.07.2018, și intrată în vigoare la data de 24 august 2018, s-au reglementat măsuri pentru facilitatea achitării amenzilor contravenționale în sensul în care:
• amenzile contravenționale pot fi achitate jumătate din minim în 15 zile de la comunicarea proceselor verbale de constatare a contravenției către contribuabil.
• destinația bugetară a sumelor încasate din amenzi contravenționale este a bugetului local al unității administrativ - teritoriale/subdiviziunii administrativ teritoriale de domiciliu al contravenientului.
Prin art. 20, pct. 2 al Legii nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale, a fost modificat art. 8, alin. (4) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, cu modificările și completările ulterioare, în sensul că sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor fizice în conformitate cu legislația în vigoare se fac venit integral la bugetele locale ale unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale în care contravenientul își are domiciliul. Indiferent unde se face plata, aceasta se va vira ulterior la bugetul local unde își are domiciliul contribuabilului.
Conform art. 28. alin. (2) din O.G. nr. 2/2001, amenzile care se cuvin bugetelor locale se achită, prin mijloace de plată online, prin instituţii de credit autorizate cu care există încheiate convenţii sau la casieriile autorităţilor administraţiei publice locale ori ale altor instituţii publice abilitate să administreze veniturile bugetelor locale indiferent de localitatea pe a cărei rază acestea funcţionează, de cetăţenia, domiciliul sau de reşedinţa contravenientului ori de locul săvârşirii contravenţiei, precum şi la ghişeul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a României.
Astfel, în situația în care, contravenientul-persoană fizică a achitat amenda contravențională la bugetul local al unei unități administrativ/teritoriale, alta decât cea de domiciliu, suma încasată se depune/virează în contul corespunzător de venituri al bugetului local al unități administrativ/teritoriale în care domiciliază contravenientul.
De asemenea, începând cu 01 ianuarie 2019, potrivit art. 6, alin. (2) din Legea nr. 203/2018, achitarea în numerar a amenzilor contravenționale se poate face la orice unitate a Trezoreriei Statului, la casieriile unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale sau la alte entități care se stabilesc prin normele de aplicare a legii, indiferent de domiciliul persoanei fizice.
Conform dispozițiilor art. 163 alin. 11 indice 1 lit. a) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, efectuarea plăţii şi data plăţii pot fi dovedite, dacă legea nu prevede altfel, pe baza documentul de plată pe suport hârtie, cum ar fi ordin de plată, chitanţă sau mandat poştal, în original sau în copie certificată prin semnătura olografă de către instituţia prin care s-a efectuat plata.
Comentarii
Trimiteți un comentariu