Scurtă discuție asupra Codului administrativ din perspectiva administrației publice locale
În
Monitorul Oficial al României nr. 555/05.07.2019 a fost publicată OUG.
nr. 57/2019 privind Codul administrativ. Fără a ne propune să analizăm
oportunitatea sau legalitatea textelor cuprinse în Codul administrativ, în cele
ce urmează vom enumera într-o manieră neexhaustivă principale noutăți aduse în
materia legislației ce guvernează administrația publică locală
și cariera funcționarilor publici:
- Introducerea principiului constrângerii bugetare printre principiile de bază ale administrației publice locale (art. 75)
- Introducerea poștei electronice ca instrument de comunicare oficială între unitățile administrative-teritoriale și alte autorități publice sau cu persoane fizice sau juridice (art. 96)
- Obligativitatea aprobării prin hotărâre de consiliu local a statutului unității administrativ-teritoriale (art. 104)
- Primarul poate delega prin dispoziție atribuțiile ce îi sunt conferite prin lege viceprimarului, secretarului, conducătorilor compartimentelor funcționale sau personalului din aparatul de specialitate, administratorului public, cu condiția ca dispoziția de delegare să nu privească toate atribuțiile și să prevadă exact perioada de delegare și atribuțiile delegate (art. 157)
- Persoanele care începând cu anul 1992 au deținut calitatea de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte de consiliu județean, care îndeplinesc condițiile vârstei standard de pensionare, au dreptul la încetarea mandatului la o indemnizație lunară pentru limită de vârstă (art. 210)
- Actele autorităților administrației publice locale angajează, în condițiile legii, răspunderea administrativă, civilă sau penală, a funcționarilor publici și personalului contractual din aparatul de specialitate al primarului care cu încălcarea prevederilor legale, fundamentează din punct de vedere tehnic și al legalității emiterea sau adoptarea lor sau contrasemnează ori avizează, după caz pentru legalitatea acestor acte (art.240)
- Ocuparea unei funcții publice se poate face și în baza unui raport de serviciu cu timp partial, care poate fi exercitat la jumătate de normă, pentru motive familiale, medicale etc (art. 378)
- Numărul total al funcțiilor publice de conducere din cadrul fiecărei autorități sau instituții publice este de maximum 12% din numărul total al posturilor aprobate (art. 391)
- Autoritatea sau instituția publică este obligată să suporte cheltuielile necesare asigurării asistenței juridice, în cazul în care împotriva funcționarului public au fost formulate sesizări către organele de cercetare penală sau acțiuni în justiție cu privire la modul de exercitare a atribuțiilor de serviciu (art. 427)
- Funcționarii publici pot desfășura activități remunerate în sectorul public și în sectorul privat, cu respectarea prevederilor legale privind incompatibilitățile și conflictul de interese (art. 429)
- Delegarea de atribuții corespunzătoare unei funcții publice ocupate al cărei titular se află în concediu sau în delegație se stabilește prin fișa postului și operează de drept, însă delegarea nu poate privi toate atribuțiile și nu se realizează către același funcționar public. Funcționarul public care preia atribuțiile delegate trebuie să îndeplinească condițiile de studii și de vechime necesare pentru ocuparea funcției publice ale cărei atribuții îi sunt delegate (art. 438)
- În scopul asigurării condițiilor necesare îndeplinirii cu imparțialitate a îndatoririlor ce decurg din raporturile ierarhice, funcționarii publici de conducere au obligația de a nu se angaja în relații patrimoniale cu personalul din subordine (art. 449)
- Subiectele și bibliografia aferentă concursului pentru ocuparea unei funcții publice trebuie să conțină și tematici privind respectarea demnității umane, protecția drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, prevenirii și combaterii incitării la ură și discriminare (art. 467)
- Pentru a participa la concursul sau examenul de promovare în grad profesional, funcționarul public trebuie să fi obținut un număr minim de credite prin participarea la programe de formare, de perfecționare, seminarii, conferințe, schimburi de experiență sau vizite de studiu, în condițiile legii sau să fi urmat o formă de perfecționare profesională cu durata de minimum 30 de ore în ultimii 3 ani de activitate (art. 479)
- Autoritățile publice răspund patrimonial din bugetul propriu pentru pagubele materiale și morale cauzate prin acte administrative, prin refuzul nejustificat de a soluționa o cerere sau prin nesoluționarea în termen a acesteia. Dacă se solicită plata unor despăgubiri pentru prejudiciul cauzat ori pentru întârziere, în situațiile în care este dovedită vinovăția cu intenție a funcționarului public sau a personalului contractual, acesta răspunde patrimonial în solidar cu autoritatea publică dacă nu a respectat prevederile legale specific atribuțiilor stabilite prin fișa postului sau prin lege (art. 575)
- Personalul autorităților publice căruia i se deleagă în scris atribuții, răspunde pentru prejudiciile cauzate în legătură cu exercitarea atribuțiilor delegate. (art. 578)
- Începând cu data de 1 ianuarie 2020, în administrația publică nu se mai folosește sigiliul autorității publice, certificarea autenticității și forța juridică a actelor fiind date de semnătura persoanei competente, cu excepția proiectelor și actelor normative adoptate sau emise (art. 627)
Comentarii
Trimiteți un comentariu