SCUTIREA ORGANELE FISCALE DE LA PLATA TAXEI JUDICIARE DE TIMBRU ÎN CADRUL CONTESTAŢIEI LA EXECUTARE

Potrivit prevederilor art. 39 din Ordonanţa nr. 2 din 12 iulie 2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, punerea în executare a sancţiunii amenzii contravenţionale se face de către organul din care face parte agentul constatator, ori de câte ori nu se exercită calea de atac împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei în termenul prevăzut de lege; organ care, în vederea executării amenzii, va comunica, din oficiu, procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii, - neatacat cu plângere în termenul legal, respectiv în 30 de zile de la data expirării acestui termen, pentru sumele care se fac venit integral la bugetele locale, - organelor de specialitate ale unităţilor administrativ-teritoriale în a căror rază teritorială domiciliază contravenientul persoană fizică, sau după caz, îşi are domiciliul fiscal contravenientul persoană juridică.
Totodată, potrivit art. 141 alin. 1 Cod de procedură fiscală fiscală “ Executarea silită a creanţelor fiscale se efectuează în temeiul unui titlu executoriu emis potrivit prevederilor prezentului cod de către organul de executare competent în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul fiscal debitorul sau al unui înscris care, potrivit legii, constituie titlu executoriu..”
Conform art. 17 alin. 5 din OG. nr. 92/2003, au calitatea de organe fiscale  Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi unităţile subordonate acesteia, precum şi compartimentele de specialitate ale autorităţilor administraţiei publice locale.
Art. 39 alin.3 din OG. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor sublinează în mod expres faptul că executarea titlurilor executorii reprezentate de procesele verbale de contravenţie se face în condiţiile prevăzute de dispoziţiile legale privind executarea silită a creanţelor fiscale. Mergând în continuare pe această linie de gândire, observăm faptul că administrarea creanţelor fiscale se realizează prin intermediul prevederilor exprese ale OG. nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicat, care stabileşte la art. 229 faptul că organele fiscale sunt scutite de taxe, tarife, comisioane sau cauţiuni pentru cererile, acţiunile şi orice alte măsuri pe care le îndeplinesc în vederea administrării creanţelor fiscale, cu excepţia celor privind comunicarea actului administrativ fiscal.
Or, cum actul normativ care stabileşte cadrul general şi legal referitor la obligativitatea achitării taxei judiciare de timbru, Legea nr. 146/1997  prevede în mod expres la art. 15 lit. p, faptul că sunt scutite de taxe judiciare de timbru acţiunile şi cererile, inclusiv cele pentru exercitarea căilor de atac, referitoare la  ...p) orice alte acţiuni, cereri sau acte de procedură pentru care se prevăd, prin legi speciale, scutiri de taxă judiciară de timbru.., iar acele reglementări speciale se regăsesc în  dispoziţiile art. 229 din OG. nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, consider că o unitate administrativ/teritorială în calitate de organ fiscal, este scutită de la plata taxei judiciare de timbru şi a timbrului judiciar în cadrul procedurii contestaţiei la executare referitoare la o amendă contravenţională.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Plata impozitului auto în cazul schimbării domiciliului fiscal

Radierea din evidența fiscală a mijloacelor de transport cu ITP expirat

Debitor decedat. Dovedirea titularului dreptului de proprietate în scopul impozitării