CONTESTAREA CERTIFICATULUI DE ATESTARE FISCALA PE CALEA CONTENCIOSULUI FISCAL

Raportat la dispoziţiile art.41 şi 113 din OG. nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, art. 2 alin. 1 lit. c din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ ,  consider că este  inadmisibilă acţiunea în contencios administrativ a unei persoane fizice sau juridice prin care se contestă legalitatea unui certificat de atestare fiscală emis de compartimentul de specialitate din cadrul unei unităţi administrativ teritoriale, din prisma obligaţiilor fiscale conţinute de acesta, deoarece  certificatul de atestare fiscală nu este act administrativ. Potrivit prevederilor art. 113 din OG. nr. 92/2003 (1) Certificatul de atestare fiscalã se emite de organul fiscal competent al autoritãţii administraţiei publice locale, la solicitarea contribuabilului.(2) Certificatul de atestare fiscalã se elibereazã pe baza datelor cuprinse în evidenţa pe plãtitor a organului fiscal competent şi cuprinde creanţele fiscale exigibile, existente în sold în prima zi a lunii urmãtoare depunerii cererii.(3) Certificatul de atestare fiscalã se emite în termen de cel mult douã zile lucrãtoare de la data solicitãrii şi poate fi utilizat de contribuabil pe toatã perioada lunii în care se emite. Certificatul de atestare fiscalã emis în intervalul cuprins între data de 25 a lunii şi finele lunii este valabil pe toatã perioada lunii urmãtoare emiterii. Pe perioada de utilizare, certificatul poate fi prezentat de contribuabil, în original sau în copie legalizatã, oricãrui solicitant.(4) Pentru înstrãinarea dreptului de proprietate asupra clãdirilor, terenurilor şi a mijloacelor de transport, contribuabilii trebuie sã prezinte certificate de atestare fiscalã prin care sã se ateste achitarea tuturor obligaţiilor fiscale de platã datorate autoritãţii administraţiei publice locale în a cãrei razã se aflã înregistrat fiscal bunul ce se înstrãineazã, potrivit alin. (2), inclusiv sumele reprezentând amenzi existente în evidenţa organului fiscal. Pentru bunul care se înstrãineazã, impozitul datorat este cel recalculat pentru a reflecta perioada din an în care impozitul se aplicã persoanei care înstrãineazã, potrivit Codului fiscal.(5) Actele prin care se înstrãineazã clãdiri, terenuri, respectiv mijloace de transport, cu încãlcarea prevederilor alin. (4), sunt nule de drept.
    (6) Prevederile alin. (4) şi (5) nu sunt aplicabile în cazul procedurii de executare silitã, procedurii insolvenţei şi procedurilor de lichidare
.
Potrivit art 2 alin 1 lit c) din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, actul administrativ este  definit  ca fiind  actul unilateral cu  caracter  individual  sau  normativ  emis  de  o autoritate publică, în regim  de  putere  publică,  în  vederea  organizării executării legii sau a executării în  concret  a  legii,  care    naştere, modifică sau stinge raporturi juridice. Incidente în cauză mai sunt  şi  dispoziţiile  art  41  din  Cod proc. Fiscală (În înţelesul prezentului cod, actul administrativ fiscal este actul emis de organul fiscal competent în aplicarea legislaţiei privind stabilirea, modificarea sau stingerea drepturilor şi obligaţiilor fiscale.)coroborat cu art. 1 din Ordinul MFP nr. 752/11.05.2006 privind aprobarea procedurii de eliberare a certificatului de atestare fiscala pentru persoane juridice si fizice, a certificatului de obligatii bugetare, precum si a modelului si continutului acestora (Organul fiscal competent pentru administrarea contribuabililor, conform legii, are obligaţia de a elibera certificatul care atestă modul de îndeplinire a obligaţiilor de plată la buget a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor venituri, denumit în continuare certificat de atestare fiscală pentru persoane juridice). Din interpretarea dispozitiilor mai  sus-enunţate  rezultă faptul că certificatul de atestare fiscală  este un document care atestă modul de îndeplinire  a  obligaţiilor  de  plată  la bugetul local şi  nu  reprezintă  un  act  administrativ  fiscal  a  cărui analiza  ar   putea face obiectul unei acţiuni de  contencios  administrativ. Actele administrative fiscale prin care se stabilesc, se modifică sau se sting drepturi şi obligaţii fiscale în planul dreptului fiscal sunt deciziile de impunere şi nu certificatele de atestare fiscală.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Plata impozitului auto în cazul schimbării domiciliului fiscal

Radierea din evidența fiscală a mijloacelor de transport cu ITP expirat

Debitor decedat. Dovedirea titularului dreptului de proprietate în scopul impozitării