PROCEDURA ORDONANŢEI PREŞEDINŢIALE ÎN CAZUL EXECUTĂRII CREANŢELOR FISCALE

Raportat la incidenţa procedurii ordonanţei preşedinţiale în cadrul unei executării silite a creanţelor fiscale, consider că această procedură este inadmisibilă. Potrivit dispoziţiilor articolului 172 alineat 2 Cod procedură fiscală: “Dispoziţiile privind suspendarea provizorie a executării silite prin ordonanţă preşedinţială prevăzute de art 403 alin 4 din Codul de procedură  civilă  nu sunt aplicabile”. Analizând textul de lege citat, rezultă în mod clar faptul că în materia contestaţiei formulate împotriva executării creanţelor fiscale, legiuitorul a înlăturat posibilitatea debitorului de a obţine suspendarea provizorie, acesta având dreptul de a formula cerere de suspendare în condiţiile articolului 403 alineat 1 Cod procedură civilă. Eventualele susţineri  în sensul că interdicţia nu vizează şi formularea cererii pe calea ordonanţei preşedinţiale reglementată de art 581 Cod. procedură civilă nu sunt întemeiate, întrucât în acest fel s-ar eluda scopul urmărit de legiuitor prin excluderea de la aplicarea în materie fiscală a institutiei suspendării provizorii.  
Procedura specială a ordonanţei preşedinţiale reglementată de art 581 Cod procedură civilă constituie dreptul comun în materia măsurilor provizorii şi nu operează în cadrul contestaţiei la executare, în cadrul acestei proceduri suspendarea executării, ca măsură vremelnică si urgentă, putând fi acordată doar în condiţiile articolului 403 alineat 4 Cod procedură civilă. Dispoziţiile articolului 403 aliniat 4 Cod procedură civilă constituie dreptul special în acest domeniu, aplicabil cu prioritate faţă de norma generală, neputându-se opta între cele două reglementări.
Contestatia la executare în materia executării creanţelor fiscale a fost reglementată prin raportare la procedura de drept comun privind contestatia la executare în materie civilă, fiind excluse de la aplicare prevederile referitoare la suspendarea provizorie prin ordonanţă preşedinţială, scopul fiind apărarea intereselor creditorului. Cererea de ordonanţă preşedinţială este inadmisibilă întrucât măsura provizorie de suspendare a executării nu poate fi soluţionată în altă procedură decât cea reglementată de art 404 alineat 4 Cod procedură civilă, procedura care nu este incidentă în cazul raportului juridic fiscal.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Plata impozitului auto în cazul schimbării domiciliului fiscal

Radierea din evidența fiscală a mijloacelor de transport cu ITP expirat

Debitor decedat. Dovedirea titularului dreptului de proprietate în scopul impozitării