Comunicarea procesului-verbal de constatare a contravenției emis de organul fiscal local


Conform prevederilor exprese ale art. 493 alin. 2 lit. a) și b)  din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, nedepunerea sau depunerea de către contribuabil peste termenul legal de 30 de zile de la dobândire/înstrăinare a declarațiilor fiscale privind dobândirea/înstrăinarea dreptului de proprietate asupra clădirilor, terenurilor și a mijloacelor de transport atrage răspunderea contravențională a acestuia. 

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către primari și persoane împuternicite din cadrul autorității administrației publice locale. 

Comunicarea procesului-verbal de constatare a contravenției emis de organul fiscal local nu este guvernată de către dispozițiile art. 47 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală- dreptul comun în materia comunicării actului administrativ-fiscal-.

Potrivit prevederilor art. 47 din  Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, actul administrativ fiscal emis pe suport hârtie poate fi comunicat fie prin poştă cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire, fie prin remitere la domiciliul fiscal al contribuabilului/plătitorului ori împuternicitului sau curatorului acestuia, fie prin remitere la sediul organului fiscal.

În cazul în care comunicarea potrivit modalităților nu a fost posibilă, aceasta se realizează prin publicitate. Comunicarea prin publicitate se efectuează prin afişarea unui anunţ în care se menţionează că a fost emis actul administrativ fiscal pe numele contribuabilului/plătitorului, în cazul actelor administrative fiscale emise de organul fiscal local prin afişarea anunţului, concomitent, la sediul organului fiscal emitent şi pe pagina de internet a autorităţii administraţiei publice locale respective.

În schimb, după cum reiese expres din cuprinsul aliniatului 8, prima teză,  al art. 493 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care este o normă juridică de trimitere, contravențiilor prevăzute în prezentul capitol li se aplică dispozițiile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare.

Prin urmare, comunicarea  procesului-verbal de constatare a contravenției emis de organul fiscal local este guvernată de prevederile art. 25-27 din OG. nr. 2/2001

Procesul-verbal se va înmâna sau, după caz, se va comunica, în copie, contravenientului.
Comunicarea se face de către organul care a aplicat sancţiunea, în termen de cel mult două luni de la data aplicării acesteia. Dacă agentul constatator aplică şi sancţiunea, iar contravenientul este prezent la încheierea procesului-verbal, copia de pe acesta se înmânează contravenientului, făcându-se menţiune în acest sens în procesul-verbal. Contravenientul va semna de primire.

În cazul în care contravenientul nu este prezent sau, deşi prezent, refuză să semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia se face de către agentul constatator, în termen de cel mult două luni de la data încheierii, prin poştă, cu aviz de primire, iar  ulterior, în cazul imposibilității comunicării prin poștă, prin afişare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operaţiunea de afişare se consemnează într-un proces-verbal, semnat de cel puţin un martor. 

Deși nu există o interdicție expresă, aidoma celei de la întocmirea procesului-verbal de constatare a contravenției, este de preferat ca și în cazul comunicării prin afișare să existe o persoană ce nu ține de instituția ce emite actul de sancționare, un martor obiectiv, care să ateste condițiile în care s-a realizat efectiv procedura de comunicare prin afișare. 

Executarea sancţiunilor contravenţionale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenţiei nu a fost comunicat contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării sancţiunii. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Plata impozitului auto în cazul schimbării domiciliului fiscal

Radierea din evidența fiscală a mijloacelor de transport cu ITP expirat

Debitor decedat. Dovedirea titularului dreptului de proprietate în scopul impozitării