Scoaterea din evidențele fiscale a unui mijloc de transport (Legea 227/2015, HG. 1/2016)


Impozitul pe mijloacele de transport se datorează pentru întregul an fiscal de persoana care deține dreptul de proprietate asupra unui mijloc de transport înmatriculat sau înregistrat în România la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior și încetează de a se mai datora începând cu 1 ianuarie a anului fiscal următor în următoarele situații:
a) înstrăinarea mijlocului de transport;
b) radierea mijlocului de transport din circulație; ori
c) radierea contribuabililor persoane juridice din evidențele fiscale, inclusiv din Registrul de evidență a mijloacelor de transport supuse înmatriculării/înregistrării, ca urmare a pronunțării unei sentințe de închidere a procedurii falimentului;
d) schimbarea domiciliului fiscal al contribuabilului într-o altă unitate administrativ-teritorială, caz în care acesta are obligația să depună declarație fiscală în acest sens, atât la organul fiscal unde a avut domiciliul fiscal, cât și la organul fiscal unde își stabilește noul domiciliu fiscal, în termen de 30 de zile de la apariția acestei situații. (art. 124 HG. 1/2016)

Orice persoană fizică sau persoană juridică ce a înstrăinat dreptul de proprietate asupra unui mijloc de transport are obligația să depună declarația fiscală la organul fiscal al autorităților administrației publice locale în a cărui rază de competență își are domiciliul fiscal, indiferent de durata deținerii mijlocului de transport respectiv, chiar și în cazul în care, în aceeași zi, imediat după dobândire, are loc înstrăinarea acestui obiect impozabil. Înstrăinarea privește pierderea proprietății prin transferul dreptului de proprietate asupra mijlocului de transport prin oricare dintre modalitățile prevăzute de lege.

La declarația fiscală se anexează o copie de pe cartea de identitate, precum și copia certificată pentru conformitate cu originalul de pe contractul de vânzare-cumpărare, sub semnătură privată, contractul de schimb, factura, actul notarial de donație, certificatul de moștenitor etc., hotărârea judecătorească rămasă definitivă și irevocabilă/definitivă și executorie, după caz, sau orice alt document similar. Întreaga răspundere pentru veridicitatea celor declarate, precum și pentru autenticitatea actelor depuse aparține contribuabilului.

În cazul documentelor completate în altă limbă decât româna, contribuabilul trebuie să depună anexat declarației fiscale și copii ale documentelor traduse în limba română de către un traducător autorizat, în caz contrar acestea nu vor fi luate în considerare de către organul fiscal (art. 8 Legea 207/2015).

Actul de înstrăinare-dobândire se înregistrează în Registrul de evidență a mijloacelor de transport supuse înmatriculării/înregistrării. Registrul, formular tipizat, se ține în format letric sau în format electronic, potrivit capacității administrative de care dispune organul fiscal local.

Actul de înstrăinare-dobândire a mijlocului de transport, în cazul în care ambele părţi au domiciliul fiscal în România, se prezintă de persoana care înstrăinează, în original, precum şi 4 fotocopii ale acestuia, cu menţiunea „Conform cu originalul”. Cele 5 exemplare sunt utilizate după cum urmează: a) exemplarul original rămâne la persoana care dobândeşte; b) un exemplar rămâne în arhiva organului fiscal local la care este luată în evidenţa fiscală persoana care înstrăinează;  c) un exemplar rămâne la persoana care înstrăinează proprietatea; d) un exemplar, pe care se înscrie şi de către organul fiscal de la domiciliul dobânditorului numărul de înregistrare în Registrul de evidență a mijloacelor de transport supuse înmatriculării/înregistrării se depune la organul competent privind înmatricularea/înregistrarea/radierea mijloacelor de transport; e) un exemplar se depune la organul fiscal local unde îşi are domiciliul fiscal persoana care dobândeşte proprietatea.

În cazul unui mijloc de transport înstrăinat de către o persoană fizică cu domiciliul fiscal în România unei persoane fizice sau unei persoane juridice, după caz, care nu are domiciliul fiscal în România, persoana care înstrăinează prezintă actul de înstrăinare-dobândire a mijlocului de transport, în original, precum și 3 fotocopii ale acestuia, cu mențiunea «Conform cu originalul», sub semnătura ambelor părți, menționând, lizibil și olograf, identitatea fiecărei persoane semnatare, pe fiecare din acestea înscriindu-se numărul de înregistrare din Registrul de evidență a mijloacelor de transport supuse înmatriculării/înregistrării de către organul fiscal de la domiciliul fiscal al persoanei care înstrăinează. Cele 4 exemplare sunt utilizate după cum urmează:
a) exemplarul original rămâne la persoana care dobândește;
b) un exemplar rămâne în arhiva organului fiscal local la care este luată în evidența fiscală persoana care înstrăinează;
c) un exemplar rămâne la persoana care înstrăinează proprietatea;
d) un exemplar se depune la organul competent privind înmatricularea/înregistrarea/radierea mijloacelor de transport.

Organul fiscal local trebuie să procedeze la radierea din evidența fiscală a mijlocului de transport în baza declarației și a documentelor justificative anexate de către contribuabil, și în același timp să notifice organul fiscal local de la domiciliul noului proprietar pentru a lua măsurile ce se impun în vederea înscrierii în evidențele fiscale a mijlocului de transport.

Prin Ordinul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Afacerilor Interne nr. 1.069/1.578/114/2016, pentru aplicarea pct. 101 al Titlului IX „Impozite și taxe locale” la Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016,  publicat în Monitorul Oficial nr. 659/29.08.2016,  fost aprobat formularul tipizat „Contractul de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport” model 2016 ITL - 054, prevăzut în anexa 2, prin care se instituie o nouă procedură, simplificată de înregistrare și înmatriculare a mijloacelor de transport (a fost eliminată obligativitatea obținerii certificatului de atestare fiscală și a fișei de înmatriculare).  
Utilizarea formularului tipizat este o opțiune pentru contribuabil în condițiile în care prevederile din Legea nr. 287/2006 privind Codul Civil referitoare la înstrăinarea bunurilor mobile prin acte sub semnătură privată rămân valabile.
           
În cazul radierii din circulație a mijlocului de transport, contribuabilul are obligația depunerii la organul fiscal a declarației fiscale de scoatere din evidența fiscală însoțită de o copie conform cu originalul după certificatul de radiere definitivă din circulație emis de de către autoritatea care a efectuat înmatricularea sau înregistrarea.
Radierea din evidență a vehiculelor se face de către autoritatea care a efectuat înmatricularea sau înregistrarea doar în cazul scoaterii definitive din circulație a acestora, la cererea proprietarului, în următoarele cazuri:
a) proprietarul dorește retragerea definitivă din circulație a vehiculului și face dovada depozitării acestuia într-un spațiu adecvat, deținut în condițiile legii, spațiu care nu afectează domeniul public sau care afectează domeniul public, dar pentru care există o convenție sau o autorizație, în acest scop, de la autoritățile competente;
b) proprietarul face dovada dezmembrării, casării sau predării vehiculului la unități specializate în vederea dezmembrării;
c) la scoaterea definitivă din România a vehiculului respectiv;
d) În cazul furtului vehiculului.

Pentru mijlocul de transport pentru care contribuabilul nu mai poate face dovada existenței fizice, scoaterea din evidența fiscală și scăderea de la plata impozitului pe mijloacele de transport se face prin prezentarea  unei copii  Conform cu originalul, precum și cu mențiunea Documentele anexate sunt corecte și complete, conforme cu realitatea semnată de către contribuabil a unui certificat de distrugere emis în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 82/2000 privind autorizarea operatorilor economici care desfășoară activități de reparații, de reglare, de modificări constructive, de reconstrucție a vehiculelor rutiere, precum și de dezmembrare a vehiculelor scoase din uz, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 222/2003, cu modificările și completările ulterioare, și ale art. 19 din Legea nr. 212/2015 privind modalitatea de gestionare a vehiculelor și a vehiculelor scoase din uz..

În lipsa certificatului de distrugere emis în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 82/2000, contribuabilul care nu mai poate face dovada existenței fizice a mijlocului de transport cu care figurează înregistrat în evidențele organelor fiscale locale prezintă o declarație pe propria răspundere din care să rezulte elementele de identificare a contribuabilului și a mijlocului de transport respectiv, documentul prin care a dobândit acel mijloc de transport, împrejurările care au condus la pierderea acestuia și operează, în ceea ce privește scăderea de la plata obligațiilor fiscale datorate, începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care depune această declarație la organul fiscal la care figurează înregistrat, numai dacă are achitate integral orice obligații fiscale datorate de natura impozitului asupra mijloacelor de transport stabilite până la data de 31 decembrie a anului fiscal în care depune declarația.

Scoaterea din evidența fiscală a mijloacelor de transport nu se poate efectua pentru anul fiscal următor dacă la 31 decembrie a anului fiscal în curs acestea se află în reparații curente, reparații capitale sau nu sunt utilizate din oricare alt motiv, inclusiv din lipsa unor piese de schimb din rețeaua comercială sau de la unitățile de reparații de profil.

În cazul schimbării domiciliului fiscal contribuabilul are obligația depunerii declarației fiscale cu privire la mijlocul de transport la organul fiscal local pe a cărei rază teritorială își are domiciliul, în termen de 30 de zile, inclusiv, de la modificarea survenită. Organul fiscal local în ale cărui evidențe era înregistrat mijlocul de transport transmite dosarul fiscal, cu confirmare de primire, în vederea impunerii, în termen de 15 zile, organului fiscal local de la noul domiciliu, sediu sau punct de lucru. Organul fiscal local de la noul domiciliu, sediu sau punct de lucru, după caz, verifică exactitatea datelor privind impunerea la noua adresă și confirmă primirea dosarului fiscal..

Impozitul pe mijloacele de transport se datorează de către locatar începând cu data 1 ianuarie a anului următor încheierii contractului de leasing financiar, până la sfârșitul anului în care încetează contractul de leasing financiar.
În cazul în care contractele de leasing financiar ce au ca obiect mijloace de transport încetează, ca urmare a rezilierii din vina locatarului, acesta are obligația, ca în termen de 30 de zile de la data încheierii procesului-verbal de predare-primire a bunului sau a altor documente similare care atestă intrarea bunului în posesia locatorului, să depună la organul fiscal local de la domiciliu/sediu declarația fiscală de scoatere din evidență a autovehiculelor de pe rolul fiscal deschis pe numele său, împreună  cu o copie certificată a documentului de reziliere, predare-primire etc.

Comentarii

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua, în cazul în care un contribuabil depune declaratie de scadere pentru un mijloc de transport radiat din circulatie la CERERE, dar pentru care datoreaza debit restant anterior datei certificatului de radiere, se poate efectua scaderea din evidente daca contribuabilul nu achita debitul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua. da, se poate opera radierea, insa pentru debitul restant se va incepe impotriva contribuabilului procedura de executare silita.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Plata impozitului auto în cazul schimbării domiciliului fiscal

Radierea din evidența fiscală a mijloacelor de transport cu ITP expirat

Debitor decedat. Dovedirea titularului dreptului de proprietate în scopul impozitării